Spirulina (Spirulina Maxima)

Spirulina is een van de oudste wondermiddelen van onze tijd en bevat tot 2000 vitale stoffen. De alg wordt echter niet alleen gewaardeerd om haar sterk geconcentreerde voedingswaarde, maar ook vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Herkomst

Spirulina behoort tot het geslacht van de cyanobacteriën, ook wel blauwalgen worden genoemd. Spirulina gedijt het liefst in subtropische tot tropische wateren en komt voornamelijk voor in Australië, Midden-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika. Ondertussen worden de algen echter ook in open en gesloten aquaculturen gekweekt.

Gebruikte plantenbestanddelen

De hele alg wordt gedroogd, tot poeder vermalen en in tabletten of capsules geperst.

Gebruik en werking van Spirulina (Spirulina maxima)?

Spirulina heeft tal van positieve eigenschappen. Het extreem hoge gehalte aan vitaminen, mineralen en eiwitten maakt van de wonderalg een uitstekend voedingsmiddel. Niet voor niets gebruikten de oorspronkelijke bewoners van Afrika en Mexico spirulina al als voedselbron. Spirulina bestaat voor ongeveer 60 tot 70 procent uit eiwitten, maar bevat ook alle essentiële vitaminen en sporenelementen die het menselijk organisme nodig heeft, evenals onverzadigde vetzuren. Het is heel uitzonderlijk dat in de eiwitten alle acht essentiële aminozuren aanwezig zijn. Deze ondersteunen niet alleen de gezondheid van ons lichaam op lange termijn, maar dragen ook bij aan de opbouw van collageen in de huid. Het nemen van spirulina versterkt daarom het weefsel en heeft een positief effect op de huid. De hydraterende werking van de wonderalg kan ook huidproblemen verlichten. Spirulina bevat β-caroteen – ook wel provitamine A genoemd –, vitamine B en E, alsook hoge concentraties calcium, ijzer, magnesium en onverzadigde vetzuren van het omega 6-type. In tegenstelling tot zeewier bevat Spirulina als cyanobacterie uit zoetwater geen jodium. Dankzij de combinatie van verschillende voedingsstoffen geniet spirulina niet alleen de status van superfood, maar is het ook gewoon een echte energiebom. Spirulina voorziet het lichaam bijvoorbeeld langdurig van energie, bevordert het immuunsysteem en is een belangrijke bron van ijzer. Zo ondersteunen de aanwezige B-vitamines bijvoorbeeld de ooggezondheid en dragen ze bij aan de verbetering van de zenuwfunctie. De superalg is daarnaast ook rijk aan antioxidanten en helpt om de lever en nieren gezond te houden. Maar dit multitalent kan nog veel meer: zo bevordert spirulina de ontgifting van het lichaam, verbetert het het verteringsproces en draagt het bij aan de bescherming van het cardiovasculaire systeem. Daarnaast ondersteunt de alg het behoud van gezonde botten en aders.

Spirulina - Kruidenencyclopedie