Sandelhout (Santalum album)

In India wordt sandelhout al van oudsher gebruikt – als wierook voor allerlei religieuze ceremonies, als balsem voor de huid of voor meditatie. De unieke warme, fluweelzachte geur staat bekend om zijn kalmerende en tegelijkertijd stimulerende afrodiserende werking en wordt vandaag de dag vaak als parfum gebruikt. Niet verwonderlijk, want het bezit een echte natuurlijke aantrekkingskracht.

Herkomst

Oorspronkelijk komt sandelhout uit India. Tegenwoordig vind je het ook in China en Indonesië.

Gebruikte plantenbestanddelen

De kostbare sandelhoutolie wordt door middel van stoomdestillatie gewonnen uit de fijn geraspte snippers van het kernhout. De belangrijkste ingrediënten zijn de huidvriendelijke en mentaal stimulerende sesquiterpenolen.

Echt sandelhout is vrij zeldzaam, want de jaarlijkse productie in India is wettelijk vastgelegd.

Gebruik en werking van sandelhout (Santalum album) ?

In de Indische Ayurvedische geneeskunde wordt de rook van sandelhout al eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende werking op het menselijk zenuwstelsel. Het biedt kalmte bij woede, te geprikkelde zenuwen en stresserende emotionele situaties. De overmatige productie van stresshormonen wordt gereguleerd en zo raakt het zenuwstelsel weer in balans. Bij angstaanvallen of emotionele schommelingen en blokkades neemt sandelhout spanning en nervositeit weg. Het opmonterende effect creëert een nieuw gevoel van welzijn.

Sandelhout heeft hormoonachtige ingrediënten en is daarom ook effectief tegen de symptomen van de menopauze. Als sandelhout aan massageolie wordt toegevoegd, kan het krampen zachtjes verlichten. Ook in de vorm van een hoogwaardige badadditief stelt dit geurwonder niet teleur.

Het effect van sandelhout beperkt zich echter niet tot de ontspanning van lichaam en geest, maar heeft ook naam gemaakt op het gebied van sensualiteit en erotiek. Sandelhout wordt beschouwd als populair afrodisiacum en is een van de meest sensuele geuren ter wereld. Het bijzonder stimulerende effect spreekt tot de verbeelding en creëert een erotische stemming.

Sandelhout - Kruidenencyclopedie