Physalis (Physalis angulata)

Het exotische physalis is rijk aan vitaminen, eiwitten en vooral fytosteroïden en antioxidanten. Zo ondersteunt de plant niet alleen het immuunsysteem en heeft ze een ontstekingsremmende werking, maar helpt ze ook om een mooiere teint te creëren en beschermt ze de cellen van binnenuit.

Herkomst

Physalis behoort tot de nachtschadefamilie en komt oorspronkelijk uit de hooglanden van Peru en Chili. Er zijn tot 90 verschillende soorten physalis en dus veel verschillende benamingen. De zoetzure bes wordt ook wel goudbes, ananaskers, incabes, Kaapse kruisbes of Kaapse goudbes genoemd. Tegenwoordig is de kleine oranje bes wijdverbreid en groeit ze bij voorkeur in warme, zonnige gebieden. De physalis kan perfect in de moestuin of op het balkon geplant worden, maar de plant is niet winterhard.

Gebruikte plantenbestanddelen

Physalis is een uitstekende bron van vitaminen en eiwitten. Het eiwitgehalte is zelfs hoger dan dat van de gojibes, wat het een echte eiwitbom maakt! De oranje bes zelf wordt als bijzonder waardevol beschouwd. Ze levert belangrijke voedingsstoffen en bevat ziektebestrijdende antioxidanten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de plant eeuwen geleden door de Azteken werd gebruikt om kanker, hepatitis en malaria te genezen. Physalis kan vers of gedroogd worden gegeten.

Gebruik en werking van Physalis (Physalis angulata)?

Physalis wordt voornamelijk bij spijsverteringsstoornissen ingezet. De goud-oranje bessen hebben namelijk een licht laxerende werking. De kauwbare zaden binnenin de bes bevorderen ook een regelmatige stoelgang en ondersteunen een gezonde darmflora.

De vrucht wordt tevens beschouwd als een uitstekende bron van bètacaroteen (dat in het lichaam in vitamine A wordt omgezet) en vitamine C. De bes bevat ook vitamine B1 en B6. Het voortreffelijke eiwitgehalte van Physalis angulata ondersteunt de spieropbouw, stimuleert de celgroei en kan zelfs helpen om gewicht te verliezen.

Physalis is echter vooral rijk aan zogenaamde fytosteroïden en antioxidanten. Bij regelmatige consumptie beschermt de bes tegen celbeschadiging en voorkomt ze ontstekingen en ziekten veroorzaakt door oxidatieve stress. Physalis behoort niet tot de categorie van superfoods, maar heeft toch een pak belangrijke voedingsstoffen en vitaminen in de aanbieding. Ze draagt daardoor niet alleen bij aan de celstofwisseling, maar optimaliseert ook de energiebalans en verhoogt de mentale capaciteiten. Dankzij de vele voedingsstoffen helpt physalis eveneens tegen reuma, astma en stofwisselingsziekten. Bovendien kan de consumptie het lichaamseigen immuunsysteem beschermen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en tekenen van ontsteking, zoals roodheid, zwelling en jeuk, verminderen.

De plantenextracten van Physalis angulata zijn ook uitstekend geschikt voor de huidverzorging, en dan specifiek om veroudering tegen te gaan (thermische huidveroudering). Ze voorkomen bijvoorbeeld intradermale micro-ontstekingen en beschermen tegen infrarood- en zichtbaar licht.

Physalis - Kruidenencyclopedie