Muisdoorn (Ruscus aculeatus)

Dankzij de venotonische en ontstekingsremmende eigenschappen werkt muisdoorn erg goed tegen een breed scala aan aderaandoeningen. Het biedt bijvoorbeeld verlichting voor gezwollen benen, spataders of aambeien.

Herkomst

Muisdoorn behoort tot de familie van de aspergegewassen en is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig is de kleine groenblijvende plant wijdverbreid en geeft ze de voorkeur aan warme, droge hellingen. De meerjarige geneeskrachtige plant groeit in West-Europa, Zuidwest-Azië en het Middellandse Zeegebied.

Gebruikte plantenbestanddelen

De medisch waardevolle ingrediënten worden uit de wortels geëxtraheerd en vervolgens tot poeders en extracten verwerkt.

Gebruik en werking van muisdoorn (Ruscus aculeatus)?

Van muisdoorn wordt gezegd dat het ontstekingen remt, de doorbloeding stimuleert en de aders beschermt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat muisdoorn al in de oudheid als geneeskrachtige plant bekend stond en werd gebruikt als een zweetbevorderend en diuretisch middel. Tot in de moderne tijd werd muisdoorn ook gebruikt voor de behandeling van nierklachten, blaasstenen en buikpijn.

Vandaag de dag wordt muisdoorn beschouwd als een klassieke remedie tegen aderproblemen. De plantenextracten van Ruscus aculeatus verhogen onder andere de elasticiteit van de bloedvaten, versterken het bindweefsel en stimuleren het lymfestelsel. De wortelextracten van de medicinale plant bevorderen daarnaast ook de doorbloeding en versterken de aderwanden. Dit maakt muisdoorn bijzonder effectief tegen een verscheidenheid aan aderaandoeningen. Het wortelextract van muisdoorn kan zowel voor inwendige als uitwendige toepassingen gebruikt worden. Het komt vaak voor als thee, in capsulevorm of ook in zalven. Muisdoorn verbetert de bloedsomloop, versterkt de capillaire wand en gaat ontstekingen tegen.

De plant helpt bij chronische veneuze insufficiëntie en biedt verlichting bij pijnlijke, zware, gezwollen of jeukende benen en nachtelijke kuitkrampen. Er wordt zelfs gezegd dat de groene wonderplant werkt tegen aambeien.

Muisdoorn - Kruidenencyclopedie