Wierook (Boswellia serrata)

In de Indische natuurgeneeskunde Ayurveda wordt wierook al 5000 jaar gebruikt. De ontstekingsremmende werking is van groot belang bij de behandeling van chronische ontstekingsziekten zoals reuma en polyartritis. Ook de westerse geneeskunde raakt steeds meer geïnteresseerd in dit geneesmiddel uit de natuur.

Herkomst

De groenblijvende boom gedijt in de droge gebieden van Noordoost-Afrika, Arabië en India. Maar alleen de botanisch te onderscheiden Boswellia serrata-soort,  die uitsluitend in India voorkomt, bevat het medisch interessante boswelliazuur.

Gebruikte plantenbestanddelen

Wierook wordt gewonnen uit de rubberhars van de boswelliabomen. Het boswelliazuur dat erin verstopt zit, is van enorm belang voor de productie van farmaceutische producten.

Gebruik en werking van wierook (Boswellia serrata)?

In India wordt wierook (Boswellia serrata) al duizenden jaren gebruikt. Wierook is niet alleen van groot belang voor rituele handelingen, maar ook als medicijn. Ayurvedische artsen zagen al heel vroeg in dat de hars over ontstekingsremmende en desinfecterende eigenschappen beschikt. In de Ayurvedische geneeskunde speelt de uitgesproken ontstekingsremmende werking een belangrijke rol bij de behandeling van allergische en chronische ontstekingsziekten. In oude medische geschriften wordt de helende kracht bij chronische bronchitis, astma, darmontstekingen en reumatische aandoeningen beschreven. De westerse geneeskunde heeft de kracht van wierook ontdekt – als remedie tegen chronische ontstekingen.

Tijdens de analyse van de werkzame stoffen in wierrook deden Duitse wetenschappers een toch wel sensationele ontdekking: de boswelliazuren blokkeren de vorming van zogenaamde leukotriënen. Dit zijn deeltjes in de witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor chronische ontstekingen. Het is reeds bewezen dat wierook helpt bij chronische ontstekingen in het maagdarmkanaal en in de gewrichten, bij chronische polyartritis en reumatische aandoeningen.

Wierook - Kruidenencyclopedie