Kamille (Kamille recutita)

Kamille is een van de oudste en meest gebruikte geneeskrachtige planten en wordt beschouwd als een universeel geneesmiddel voor de wondverzorging. Wat de volksgeneeskunde al wist, is ook door de moderne wetenschap bevestigd: kamille bevordert de wondgenezing, heeft een ontstekingsremmend en krampstillend effect en is ook algemeen werkzaam tegen bacteriën en schimmels. Kamille heeft dus vele gezichten.

Herkomst

Kamille behoort tot de familie van de composietplanten. Ze groeit al een hele tijd in onze contreien en heeft zich optimaal aan ons klimaat aangepast. De etherische oliën die uit de plant worden gewonnen zijn uiterst waardevol voor medische doeleinden.

Gebruikte plantenbestanddelen

In de geneeskunde worden de bloesems van de kamille gebruikt. De belangrijkste werkzame bestanddelen zijn de etherische oliën die erin zitten, zoals chamazuleen en bisabolol.

Gebruik en werking van kamille (Chamomilla recutita)?

De meeste mensen kennen deze geneeskrachtige plant al van in hun kinderjaren. Niets werkt namelijk beter tegen maag- en buikpijn dan een kopje kamillethee. Maar kamille heeft nog vele andere troeven. De etherische olie van kamille heeft een ontstekingsremmend en krampstillend effect. Deze medicinale plant wordt ook beschouwd als natuurlijke remedie om slecht helende wonden van de huid en slijmvliezen te behandelen. Kamille doet eveneens wonderen bij bacteriële huidziekten. Zo zijn baden, vochtige kompressen en spoelingen met kamille om de genezing van ontstekingen in het genitale gebied te stimuleren, uiterst doeltreffend. Een heet stoombad met kamille of het inhaleren ervan zorgt dan weer voor een snelle verlichting van een verkoudheid, loopneus of sinusitis. Kamille is ook zeer nuttig bij maagkrampen of winderigheid.

Kamille is dus een waar multitalent onder de geneeskrachtige planten. Het is in tal van producten terug te vinden, zoals zalven, extracten, badadditieven, olie en thee.

Wie kamille wil gebruiken voor therapeutische doeleinden moet wel altijd letten op het kwaliteitsniveau. De ‘farmacopeekwaliteit’ is een van de allerhoogste en bevat, in vergelijking met de ‘levensmiddelenkwaliteit’ twee keer zo veel etherische oliën. Deze populaire geneeskrachtige plant is hét universele geneesmiddel voor het hele gezin.

Kamille - Kruidenencyclopedie