Tuinkers (Lepidium sativum)

Tuinkers is niet alleen lekker, het is ook een veelzijdig schoonheidsproduct. De natuurlijke plantenkracht laat ouderdoms- en pigmentvlekken vervagen en zorgt voor een egale teint.

Herkomst

Tuinkers behoort tot de kruisbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit West- en Centraal-Azië.

Gebruikte plantenbestanddelen

De kiemplantjes en de bladeren zijn uiterst rijk aan mineralen en worden ook gekenmerkt door een hoog gehalte aan vitaminen, slijm- en bittere stoffen en etherische oliën.

Gebruik en werking van tuinkers (Lepidium sativum)?

Vroeger werd tuinkers vaak gekookt en gebruikt als een effectieve remedie tegen dermatitis en eczeem. Tegenwoordig is tuinkers een van de meest veelzijdige schoonheidsmiddeltjes. Deze geneeskrachtige plant laat ouderdomsvlekken en pigmentvlekken, zoals sproeten, verbleken, helpt het huidbeeld te verfijnen en vermindert zelfs de vorming van rimpels. Het plantenextract is dan ook dikwijls in speciale kruidencrèmes aanwezig. Ook al vergt de behandeling wat geduld en duurt het even vooraleer storende pigmentvlekken lichter worden – de natuurlijke plantenkracht is nog steeds het meest huidvriendelijke middel en zorgt ook voor een gelijkmatige teint. Naast verblekingscrèmes kan uit het verse sap van de tuinkers een tonic worden geproduceerd.

Ook voor inwendig gebruik staat tuinkers al van oudsher bekend als geneeskrachtige plant. De Zwitserse ‘kruidenpriester’ Künzle kende al de bijzondere werking van de plant. Hij schreef voor alle mogelijke kwalen een saladekuur met verse bladeren voor. Dankzij de bloedzuiverende en stimulerende werking helpt tuinkers het lichaam te zuiveren en te ontgiften en reinigt het de huid van binnenuit. Kruidenthee met tuinkers regelt ook de leverfunctie.

Als extra toets in salades, kruidensappen, soepen of broodbeleg – de kruidige tuinkers heeft vandaag de dag nog steeds een vaste plaats in de keuken. Het smaakt niet alleen heerlijk, maar heeft ook een merkbaar positieve effect op het lichaam. Door het hoge vitaminegehalte draagt tuinkers bij aan het algemene welzijn. Het is ook een traditioneel hulpmiddel bij constipatie en diverse ontstekingen. Door zijn lichte pittigheid wakkert tuinkers ook de eetlust aan.

Tuinkers - Kruidenencyclopedie