Duindoorn / Duindoornpulpolie ()

De kleine bessen van de duindoorn zijn echte krachtpatsers. Ze bevatten niet alleen tien keer zoveel vitamine C als een citroen, maar ook bij uitwendig gebruik kunnen ze wonderen doen. Duindoornolie beschermt bijvoorbeeld tegen schadelijke UV-straling en helpt zelfs bij chronische huidziekten zoals neurodermitis.

Herkomst

De stekelige duindoornstruik stelt geen hoge eisen aan de bodem en groeit bij voorkeur in ruige klimaten en losse kalkrijke zandgronden, op rotsachtige hellingen of zandduinen. De duindoorn komt oorspronkelijk uit Nepal, maar wordt ook in sommige regio's van Duitsland geteeld.

Gebruikte plantenbestanddelen

De bessen van de plant worden voorzichtig geperst en verwerkt. Hierdoor blijven de belangrijke voedingsstoffen behouden. De kleine vitaminebom weet te overtuigen: naast vitamine C bevat duindoorn ook een pak vitamine B, E en A en is het rijk aan onverzadigde vetzuren.

Gebruik en werking van duindoorn/duindoornolie?

De natuurlijke vitaminebom bevat naast de vele vitamines ook een aantal mineralen en sporenelementen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink. Bij inwendig gebruik wordt het immuunsysteem optimaal versterkt en het prestatievermogen aangescherpt. Dit maakt de kleine bes bijzonder aantrekkelijk voor veganisten, omdat er maar weinig alternatieven zijn voor vitamine B12.

Maar duindoorn kan nog veel meer: zo zorgt de uit het vruchtvlees koud geperste duindoornolie voor een natuurlijk mooie huid. De roodgouden olie is rijk aan natuurlijke vitaminen en onverzadigde vetzuren. Doordat duindoornolie zo’n grote gelijkenis met de lipiden in onze bovenste huidlagen vertoont, kan ze optimaal door de huid worden opgenomen. Dit ondersteunt en regenereert de barrièrefunctie van de huid. Het hoge gehalte aan bètacaroteen in duindoorolie zorgt ook voor een hoog beschermingsniveau tegen licht en zon. De olie beschermt niet alleen tegen sterke zonnestraling, maar wordt ook beschouwd als een profylactisch en therapeutisch middel voor andere stralingsschade aan de huid, zoals röntgenstraling of brandwonden.

Dankzij het hoge gehalte aan vitamine E is de huid ook beschermd tegen de gevolgen van schadelijke invloeden van buitenaf. Duindoornolie gaat zo vroegtijdige huidveroudering tegen. De olie helpt ook bij huidziekten zoals neurodermitis, omdat de ontstekingsremmende eigenschappen de vorming van nieuw celweefsel versnellen. De duindoornolie is het perfecte wondermiddel voor de gevoelige, droge, gebarsten, onzuivere of trekkende huid en verzorgt haar op een zachte en soepele manier.

Duindoorn / Duindoornpulpolie