Sacha Inchi Olie (Inca Noot Olie)

De olie van de sacha inchi-vrucht wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Ze bevat het hoogste percentage meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren in de hele plantenwereld. De toepassingsmogelijkheden van de sacha inchi-olie zijn nagenoeg eindeloos. Uitwendig gaat het de huidveroudering tegen; bij inwendig gebruik bindt het de strijd aan met hart- en vaatziekten, astma en reuma.

Herkomst

Sacha inchi komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied van Peru en wordt er al eeuwenlang verbouwd. De kruidachtige klimplant behoort tot de wolfsmelkfamilie en is thans ook te vinden in de tropische gebieden van Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en de Antillen.

Gebruikte plantenbestanddelen

De vrucht van de incanoot doet sterk denken aan een zespuntige ster en lijkt op de steranijs. In elk van de zes afzonderlijke kamers bevindt zich een zaadje. De ‘noten’ van de sacha inchi worden met de hand geoogst en in de zon gedroogd. Alleen daarna kunnen ze gegeten of verder verwerkt worden.

In de regel worden de noten verwerkt tot bloem of koudgeperste olie. Incanotenolie bestaat naast eiwitten uit een ongewoon hoog gehalte aan omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren. Met slechts één theelepel sacha inchi-olie voorziet u namelijk in uw dagelijkse behoefte aan alle omegavetzuren. De koude persing van de olie is echter bijzonder belangrijk. Dit is de enige manier om alle essentiële vetzuren en voedingsstoffen te behouden.

Gebruik en werking van sacha inchi-olie (incanotenolie)?

Sacha inchi-olie wordt al eeuwenlang door de inheemse bevolking van de Peruaanse Andes gebruikt als schoonheidsolie en geneesmiddel. Dankzij het unieke spectrum aan vetzuren biedt het talrijke voordelen voor de gezondheid. De waardevolle olie van de incanoot is geschikt voor inwendig gebruik. Het reguleert het cholesterolgehalte, heeft een positief effect op de bloeddruk en helpt bij hart- en vaatproblemen.

Anderzijds biedt het een pak voordelen voor de huidverzorging. Sacha inchi-olie beschikt naast het hoogste gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren ter wereld ook over een flinke portie vitamine E, wat zorgt voor een gezonde huid. Het is niet voor niets dat vitamine E bekend staat als dé anti-ageingvitamine. De olie van de sacha inchi-vrucht helpt bij huidirritaties en -ontstekingen, verhoogt de elasticiteit van de huid en heeft een celactiverende en -regenererende werking. Zelfs bij huidaandoeningen zoals neurodermitis en psoriasis is een duidelijke verfijning van het huidbeeld merkbaar. Geen wonder dat sacha inchi in de alternatieve geneeskunde als de ultieme geheime tip wordt beschouwd.

Sacha Inchi Olie - Kruidenencyclopedie