Aloë vera (Aloe barbadensis)

Aloë vera staat al van oudsher bekend om haar natuurlijk helende werking. Dankzij aloë vera neemt de huid niet alleen vocht op, maar houdt ze het ook langer vast. Dit wisten zelfs Cleopatra en Nefertiti al. Er wordt namelijk gezegd dat zij de geneeskrachtige aloë in hun dagelijkse huidverzorging gebruikten. De Barbados- en Curaçao-variëteiten (Aloe barbadensis of gewoon aloë vera genoemd) zijn ook vandaag nog het bekendst voor de wondgenezing.

Aloë vera (Aloe barbadensis)

Aloë vera staat al van oudsher bekend om haar natuurlijk helende werking. Dankzij aloë vera neemt de huid niet alleen vocht op, maar houdt ze het ook langer vast. Dit wisten zelfs Cleopatra en Nefertiti al. Er wordt namelijk gezegd dat zij de geneeskrachtige aloë in hun dagelijkse huidverzorging gebruikten. De Barbados- en Curaçao-variëteiten (Aloe barbadensis of gewoon aloë vera genoemd) zijn ook vandaag nog het bekendst voor de wondgenezing.

Herkomst

De aloë behoort tot de leliefamilie en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Oost-Afrika. Ondertussen bloeit de plant ook in het Middellandse Zeegebied en in India. Wereldwijd bestaan ongeveer 300 verschillende soorten aloë. De Aloë barbadensis is het belangrijkste type als het gaat om huidverzorging.

Gebruikte plantenbestanddelen

De kostbare gel van de aloëplant wordt gewonnen uit het wateropslagsysteem. Het sap van een pas afgesneden blad wordt trouwens beschouwd als het meest doeltreffende. Pas als de plant drie jaar oud is, bevat ze voldoende actieve bestanddelen om als geneeskrachtige plant te worden gebruikt.

Gebruik en werking van aloë vera (Aloë barbadensis)?

De bittere gel van aloë vera bevat ongeveer 200 actieve bestanddelen. Als het stroperige plantensap gegeten wordt, heeft het een pijnverzachtende, krampstillende en darmstimulerende werking en helpt het dus bij diverse klachten – spijsverteringsproblemen, allergieën of schimmelinfecties. In geval van constipatie mogen aloëpreparaten voor inwendig gebruik echter slechts gedurende korte tijd en enkel na overleg met een arts worden genomen.

Door de jaren heen is aloë vera langzaam maar zeker bekend geworden als wondhelend middel. De plant heeft een uitstekende regeneratieve werking op de huid. Aloëgels worden in de medische wereld gebruikt om psoriasis of drukwonden te behandelen. Ook voor brandwonden of huidletsels ten gevolge van straling garanderen preparaten met aloë barbadensis een betrouwbare werking. Het stimulerende effect op de celvernieuwing zorgt ervoor dat snij- en brandwonden bijzonder snel kunnen genezen.

Aloë vera helpt cosmetisch bij huidbeschadiging door de zon en wordt vaak gebruikt in aftersuns. Het regenererende vermogen van dit ‘wonderelixer’ verzacht de door zonnebrand veroorzaakte UV-B-schade. De huid wordt intensief afgekoeld, en dankzij de hydratatieboost wordt ze ook mooi verzorgd en aangenaam verfrist. Dus ook in de dagelijkse huid- en schoonheidsverzorging doet deze geneeskrachtige plant wonderen.

Aloë vera - Kruidenencyclopedie