Goudsbloem (Calendula officinalis)

In de wondheelkunde wordt de goudsbloem beschouwd als een van de belangrijkste planten. De actieve bestanddelen helpen bij alle soorten wonden en huidletsels. Een gevoelige en gebarsten huid, slecht genezende littekens, winterhanden, snijwonden of brandwonden – deze geneeskrachtige plant heeft een universeel toepassingsspectrum en hoort in elke medicijnkastje thuis.

Herkomst

De goudsbloem behoort tot de familie van de composieten en is afkomstig uit Noordwest-Afrika. Al sinds de 12e eeuw wordt ze in Centraal-Europa als medicinale plant geteeld. Vandaag is ze een van de bekendste tuin- en cultuurgewassen ter wereld.

Gebruikte plantenbestanddelen

De goudsbloem beschikt over een bijzondere geneeskrachtige werking. De waardevolle ingrediënten zoals saponinen, triterpenen en flavonoïden worden uit de bovengrondse plantendelen geëxtraheerd.

Gebruik en werking van goudsbloem (Calendula officinalis)?

Goudsbloem is al altijd een van de belangrijkste planten voor de genezing van wonden geweest. Reeds in de Middeleeuwen werd ze gebruikt voor een verscheidenheid aan ontstekingsziekten, als remedie tegen wratten en syfilis, voor wormbesmettingen en voor de bereiding van liefdesdrankjes.

Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden. Het is algemeen bekend dat de extracten de aanmaak van granulatieweefsel bevorderen en het immuunsysteem stimuleren.

Zelfs oude, slecht helende littekens zien er na het gebruik van goudsbloemcrèmes stukken beter uit. Door haar ineenschrompelende en samentrekkende eigenschappen helpt goudsbloem zelfs tegen aambeien.

Deze krachtige medicinale plant wordt voornamelijk gebruikt als gel, tinctuur of zalf. Maar zelfs in oogzalf komt goudsbloem voor.

Goudsbloem wordt niet alleen uitwendig gebruikt voor acute en chronische huidontstekingen, maar ook voor inwendige toepassingen, bijvoorbeeld voor de lokale behandeling van ontstekingen van het mond- en keelslijmvlies of bijgastro-intestinale klachten. Maar ook het harmoniserende en krampstillende effect van goudsbloem, wat vooral bij vrouwenproblemen soelaas biedt, mogen we niet vergeten. Zo kunnen menopauzesymptomen, zwellingen van de borst en pijnlijke of zware menstruatiebloedingen worden verlicht met behulp van een theekuur op basis van goudsbloembloesems.

Goudsbloem - Kruidenencyclopedie