Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus wordt beschouwd als het wondermiddel tegen verkoudheid. De etherische olie helpt bij het verlichten van aandoeningen aan de luchtwegen, zoals bronchitis, keelpijn of sinusitis. Bij uitwendige toepassing verlicht de olie van deze medicinale plant bijvoorbeeld reuma of spierpijn.

Herkomst

Eucalyptus maakt deel uit van de Myrtaceae en omvat meer dan 500 verschillende soorten. De eucalyptus, die meer dan 100 m hoog is, is een boom die oorspronkelijk uit Australië en Tasmanië komt. Tegenwoordig zijn er echter in bijna alle warme regio's van de wereld eucalyptussoorten te vinden.

Gebruikt deel van de fabriek

De bladeren bevatten een etherische olie die door middel van stoomdestillatie wordt geëxtraheerd. Eucalyptusolie, vooral de cineole die het bevat, heeft onder andere antiseptische, ontstekingsremmende en mucolytische eigenschappen. Bovendien heeft de olie een milde krampwerende werking, remt ze de groei van bacteriën af en heeft ze een verkoelend effect op de huid en de slijmvliezen. De Australische aboriginals kenden de deugden van deze plant al en gebruikten de olie van de bladeren om koorts en infecties te behandelen.

Gebruik en effect Eucalyptus (Eucalyptus globulus)?

Dankzij de ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen is eucalyptus de ideale remedie voor ziekten van de bovenste luchtwegen. Bovendien heeft eucalyptus etherische olie niet alleen een antibacteriële, maar ook een desinfecterende werking en bevordert het de circulatie. Het stimuleert het immuunsysteem, heeft een zwetende werking en vermindert koorts. Traditioneel wordt eucalyptus gebruikt als inhalatie- of slijmoplossende thee bij hoesten, heesheid en rillingen. Dit komt omdat eucalyptus de activiteit van de vibrerende wimpers bevordert, wat de evacuatie van slijm en het vrijmaken van de luchtwegen vergemakkelijkt. Bovendien stimuleert het de koudere receptoren die zich in de neus bevinden, wat het gevoel geeft een duidelijke neus te hebben.

In feite kan deze plant zo veel meer doen. Inderdaad, lokaal op de huid aangebracht, is eucalyptus een echte wonderplant. Het verkoelende en stimulerende effect op de bloedsomloop verricht wonderen, bijvoorbeeld bij reuma en hoofdpijn. Hoewel eucalyptus vooral bekend is om zijn slijmoplossend en krampstillend effect, kan het ook gebruikt worden in geval van indolentie en gebrek aan energie. Het krachtige aroma wordt bij voorkeur gebruikt in mondverzorgingsproducten, omdat eucalyptus een aangenaam gevoel van frisheid geeft. Eucalyptusolie kan ook worden gebruikt in massage om de bloedsomloop te stimuleren dankzij de vele deugden.

Eucalyptus - Kruidenencyclopedie