Salie (Salvia officinalis)

Als een van de oudste geneeskrachtige planten is salie een echt multitalent. Salie is vooral bekend om haar uitgesproken zweetremmende eigenschappen. Ook bij keelpijn en andere verkoudheidsverschijnselen kan dit kruid van pas komen.

Herkomst

Salie komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant wordt ondertussen in heel Europa en Noord-Amerika gekweekt. Ook hier zien we salie in tal van tuinen. De plant houdt van zonnige, droge plaatsen. Er bestaan ongeveer vijfhonderd verschillende soorten salie, maar alleen Salvia officinalis heeft een medische werking.

Gebruikte plantenbestanddelen

Van salie worden alleen de bladeren gebruikt. De etherische oliën, looi- en bittere stoffen, triterpenen, steroïden, flavonen en flavonglycosiden zijn de werkzame bestanddelen.

Gebruik en werking van salie (Salvia officinalis)?

Salie-extract heeft uitstekende zweetremmende eigenschappen. In het verleden werden salietincturen en -infusies gebruikt om bij zieke mensen nachtelijk zweten te behandelen. De actieve stoffen van de salie normaliseren de zweetafscheiding en kalmeren de ‘thermostaat’ in het centrale zenuwstelsel, die de zweetklieren aanstuurt. Salie remt de productie van zweet bij zowel inwendig als uitwendig gebruik. Voetbaden en voetdendeo’s met salie kunnen helpen bij zweetvoeten; deodorants met salie bieden een efficiënte bescherming van het hele lichaam. Saliethee of -tincturen kunnen overmatig zweten als gevolg van nervositeit, overgewicht of opvliegers tegengaan. De regulerende werking van salie wordt dan ook bijzonder gewaardeerd tijdens de puberteit of de menopauze. Tijdens hormonale veranderingen hebben veel mensen last van opvliegers en zweetaanvallen. Salie kan hier op een heel natuurlijke manier hulp bieden.

Als thee of om te gorgelen, werkt deze medicinale plant ook tegen heesheid, keelpijn, hoest en andere symptomen van verkoudheid. De medisch waardevolle ingrediënten van salie hebben namelijk ook een ontsmettende en samentrekkende werking. Op deze manier worden ontstekingen van het tandvlees of de amandelen verlicht. Ook als keukenkruid is salie populair. Slimme koks gebruiken salie niet alleen voor de mediterrane smaak, maar ook in preventieve medische zin. De geneeskrachtige plant helpt bij het verteren van vet voedsel, versterkt de maag en stimuleert de spijsvertering.

Salie - Kruidenencyclopedie