Smeerwortel (Symphytum Officinale)

Vroeger werd smeerwortel voorgeschreven voor de genezing van botbreuken. Tegenwoordig wordt deze ‘eerstehulpplant’ als een echt wondermiddel tegen botte verwondingen beschouwd. Volgens een klinische studie aan de Universiteit van Keulen zijn zalven met smeerwortelextract meestal effectiever en beter te verdragen dan preparaten die de synthetische chemische werkzame stof ‘diclofenac’ bevatten, een tegenwoordig vaak gebruikte niet-steroïde ontstekingsremmende stof.

Herkomst

Smeerwortel behoort tot de bernagiefamilie en groeit in Europa en Azië in gebieden met een gematigd klimaat. In de vrije natuur is smeerwortel te vinden aan de oevers van beekjes of in natuurlijke weiden.

Gebruikte plantenbestanddelen

De uiterst effectieve ingrediënten zoals allantoïne, alsook looi- en slijmstoffen, worden uit de bladeren en wortels gewonnen.

Gebruik en werking van smeerwortel (Symphytum Officinale)?

Uit de wortel wordt een gomachtige stof gewonnen die vroeger als heelmiddel bij wonden werd gebruikt. Hieraan dankt de plant haar naam. Geen wonder dat deze medicinale plant een eeuwenoude traditie heeft.

Smeerwortel heeft een uitstekend ontzwellend, ontstekingsremmend en pijnverlichtend effect en wordt vooral gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat. Deze medicinale plant verzacht botte verwondingen zoals kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen, maar ook knie- en enkelblessures. Smeerwortelpreparaten worden daarom vaak in de sport- en ongevallengeneeskunde gebruikt en hebben al in tal van klinische studies over de snelle werkzaamheid en verdraagzaamheid van anti-inflammatoire middelen en pijnstillers naam en faam gemaakt.

Allantoïne, dat relatief zeldzaam is in de plantenwereld, wordt beschouwd als het hoofdbestanddeel van de smeerwortel. Het bevordert de afvoer van celvloeistof uit de wond en heeft een wondreinigende werking. Samen met de slijmstoffen stimuleert het de celvernieuwing in het huid- als het botweefsel. Ook kneuzingen genezen sneller dankzij smeerwortel.

Zalven of gels van smeerwortelextract zijn meestal vrij van bijwerkingen en kunnen daarom zonder probleem ook gedurende een langere periode worden gebruikt. Het beste is om het smeerwortelpreparaat een keer per dag royaal aan te brengen, de behandelde zone te bedekken en vervolgens een steunverband aan te brengen.

Bij kleine blauwe plekken, verrekkingen of kneuzingen kunnen in plaats van zalf ook kompressen met smeerwortelthee voor verlichting zorgen.

 

Smeerwortel - Kruidenencyclopedie