Malva (Malva sylvestris)

Malva werd meer dan 5000 jaar geleden al door de Chinezen als geneeskrachtige plant gebruikt. Doordat het slijm oplost en irritatie verzacht, werd het toen al ingezet als remedie tegen mond- en keelontstekingen en bronchitis, maar ook huidontstekingen en eczeem. Tegenwoordig wordt malva vooral als thee aangeboden, en minder als geneesmiddel. Ten onrechte.

Herkomst

Malva behoort tot de kaasjeskruidfamilie en is van oudsher inheems in Europa en Azië. Er zijn meer dan duizend soorten in de wereld. Ook hier is malva in veel heemtuinen te vinden – soms zelfs ook langs de rand van zonrijke weides en heuvels. De roze bloesems en karakteristieke donkere strepen aan de basis zijn een streling voor het oog. Als geneeskrachtige plant is vooral groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) bekend.

Gebruikte plantenbestanddelen

De waardevolle, geneeskrachtige ingrediënten worden uit de bloesems van de malva gewonnen. Malva is rijk aan irritatieverzachtende slijm- en looistoffen en aan etherische oliën. De plantaardige kleurstof staat bekend om zijn antibacteriële werking.

Gebruik en werking van malva (Malva sylvestris)?

Het zeer hoge slijmgehalte van groot kaasjeskruid is uniek in de kruidengeneeskunde. Deze slijmstoffen verminderen irritaties doordat ze een beschermende laagje over pijnlijke en ontstoken slijmvliezen leggen. Dat biedt vooral soelaas bij keel- en borstkasontstekingen. Met behulp van malva genezen ontstoken en geïrriteerde slijmvliezen sneller en wordt acute pijn snel verlicht. Ook bij aandoeningen van de luchtwegen zoals hoesten, heesheid en keelpijn, kan malva helpen. Uit de bloesems en bladeren wordt een thee bereid, die gedronken wordt of gebruikt wordt om te gorgelen wanneer men geplaagd wordt door een pijnlijke keelontsteking.

Zelfs de Romeinen wisten al van de genezende werking. Ze kookten malva samen met olie, zout en honing. Ze noemden het ‘omnimorbium’, wat zoveel betekent als ‘remedie tegen alle ziekten’. Het irritatieverzachtende, ontstekingsremmende effect kan ook wonderen doen bij huidirritaties. Ook hier hebben de slijm- en looistoffen een bijzonder kalmerende, samentrekkende en hydraterende werking. Vooral de gevoelige, droge huid weet deze eigenschappen zeer te waarderen.

Malva - Kruidenencyclopedie