Echinacea (Echinacea purpurea)

Men zegt wel eens dat Indianen geen pijn kennen. En dat is geen wonder, want de Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten echinacea al als universele middel en wisten al dat het kruid een immuunstimulerende werking had. Tegenwoordig wordt deze geneeskrachtige plant beschouwd als een wonderwapen om het lichaamseigen afweersysteem te versterken en helpt het bij ontstekingen en slecht genezende wonden.

Herkomst

De geneeskrachtige plant is afkomstig uit Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt ze voornamelijk in Noord-Amerika, Duitsland, Zwitserland, Italië en Nederland geteeld.

Gebruikte plantenbestanddelen

Voor de echinacea purpurea zijn het de tijdens de bloeitijd geoogste verse bladeren en wortels van de plant die worden gebruikt. Deze zijn rijk aan etherische oliën, polyynen, alkamiden, cafeïnezuurderivaten en polysachariden en zorgen voor het opmerkelijke helende effect.

Gebruik en werking van echinacea (Echinacea purpurea)?

De kennis over de helende werking van de plant is afkomstig van de Noord-Amerikaanse Indianen. Zij gebruikten de plantenpasta voor de uitwendige behandeling van wonden, brandwonden, zwellingen van de lymfeklier, de bof en zelfs als tegengif voor slangenbeten. Maar de plant werd ook inwendig gebruikt: op de wortels kauwen bood verlichting bij algemene pijn, tand- of keelpijn en andere verkoudheidsverschijnselen.

Tegenwoordig wordt echinacea vooral gewaardeerd om zijn positieve effect op het algemene immuunsysteem. De actieve bestanddelen verhogen de weerstand van het lichaam. De stimulerende werking wordt gebruikt ter bescherming tegen terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen en de urinewegen. Talrijke studies bevestigen dat echinacea, ook wel rode zonnehoed genoemd, de fagocytose – het opeten van ziekteverwekkers door de witte bloedlichamen – activeert. Hierdoor verdwijnen bacteriën en virussen sneller uit het lichaam. Tegelijkertijd activeert deze geneeskrachtige plant de transmitterstoffen van het immuunsysteem. Hierdoor kunnen afweercellen doeltreffender tegen ziekteverwekkers werken.

Er bestaat een brede waaier aan echinaceapreparaten, die als sapjes, tincturen, dragees of homeopathische middelen worden aangeboden.

 

Daarnaast wordt het gebruikt in kruidencrèmes of hoogwaardige badadditieven, omdat het ook een positief effect op de huid en de weefsels heeft. Het spectrum aan toepassingen gaat van wondverzorging bij eczeem, fistels en brandwonden tot de behandeling van psoriasis. Het zieke weefsel wordt met zorg geregenereerd en de wondgenezing bevorderd.

Echinacea - Kruidenencyclopedie