Guduchi (Tinospora cordifolia)

In de Ayurveda wordt guduchi beschouwd als een van de belangrijkste geneeskrachtige planten. De vele eigenschappen maken haar bijzonder effectief. Guduchi heeft bijvoorbeeld een positief effect op de zenuwen, de gewrichten en stresssymptomen. Het wordt ook vaak gebruikt als middel tegen veroudering en om het immuunsysteem te versterken. Guduchi betekent in het Sanskriet niet voor niets ‘goddelijke nectar’.

Herkomst

Guduchi is een houtachtige klimplant die voornamelijk op bomen groeit. Het is indrukwekkend dat de guduchiranken meterslange luchtwortels kunnen vormen en daardoor zelfs de hoogste boomtoppen kunnen bereiken. Wortels die maandenlang geen contact met de bodem hebben gehad, kunnen in vochtige grond weer tot leven worden gewekt. De sobere klimplant komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van India en valt vooral op door zijn grote hartvormige bladeren.

Gebruikte plantenbestanddelen

In de Ayurveda worden naast de bladeren ook de stam en de wortels van de guduchiplant gebruikt. De effecten van Tinospora cordifolia zijn dan ook zeer uiteenlopend. Terwijl bijvoorbeeld het vocht van de stengel het immuunsysteem versterkt, wordt de olie die uit de plant wordt gewonnen, tegen jicht gebruikt. Reeds in de oeroude geschriften in het Sanskriet wordt er gesproken over de vele helende effecten van guduchi.

Gebruik en werking van Guduchi (Tinospora cordifolia) ?

In de Ayurveda-geneeskunde staat de plant bekend als het elixer van het leven. Er wordt gezegd dat ze de spijsvertering verbetert, huidproblemen stopt en het verouderingsproces vertraagt. Bovendien helpt het guduchi-extract ook tegen hoest, verkoudheden en maagproblemen. Vanwege de koortswerende eigenschappen wordt de plant in India nog steeds gebruikt om koorts te voorkomen.

Guduchi wordt ook aanbevolen ter versterking van het immuunsysteem. Het zorgt voor een harmonieus evenwicht van de lichaamsfuncties en is een uitstekend middel om het geheugen te versterken. Het gedroogde poeder van de plant wordt bijvoorbeeld ook beschouwd als ontstekingsremmer en wordt daarom vaak gebruikt bij reumatoïde artritis. Het vermindert de zwelling in de gewrichten en zorgt voor verlichting. Guduchipoeder helpt ook om de immuniteit van de longen te versterken en draagt bij aan de slijmoplossing.

De geneeskrachtige plant heeft echter nog meer in petto: naast het verbeteren van de prestaties draagt guduchi ook bij aan een verhoogde stresstolerantie en bevordert ze het concentratievermogen. Met name bij uitputting heeft de plant een verkwikkend en revitaliserend effect.

Guduchi - Kruidenencyclopedie