Valkruid (Arnica montana)

Valkruid, een inheemse plant van het hooggebergte, is hét redmiddel bij botte verwondingen zoals kneuzingen, verstuikingen en blessures. Door haar pijnverlichtende, ontstekingsremmende en ontzwellende werking wordt de plant vooral uitwendig gebruikt. Het is een van de meest doeltreffende geneeskrachtige planten bij sportblessures.

Herkomst

De blaasjeswingerd behoort tot de familie van de zeepboomachtigen en geeft de voorkeur aan een tropisch of subtropisch klimaat. Het komt oorspronkelijk uit de warme streken van Afrika en Amerika, maar is tegenwoordig in alle tropische gebieden te vinden.

Gebruikte plantenbestanddelen

In de herfst groeien uit de bloesems ballonachtige doosvruchten. Binnenin schuilt een verrassing: een karakteristiek erwtvormig zaadje met een witte vlek in de vorm van een hartje. Hieraan heeft de plant ook haar botanische naam ‘cardiospermum’ te danken (‘cardio’ betekent ‘hart’ en ‘spermum’ betekent ‘zaad’). Aangezien de blaasjeswingerd rijk is aan flavonoïden, fytosterolen en saponinen, worden de zaden en wortels bijzonder vaak in de geneeskunde ingezet.

Gebruik en werking van de blaasjeswingerd (Cardiospermum halicacabum)?

Blaasjeswingerd heeft een cortisonachtige werking die in de homeopathie erg van pas komt. Deze kleine weldoener heeft een positief effect op allergische ontstekingsziekten van de huid, zoals eczeem, psoriasis of neurodermitis. In tegenstelling tot cortison hebben medicijnen met blaasjeswingerd geen bijwerkingen.

Deze geneeskrachtige plant heeft een ontstekingsremmende, jeukstillende werking op de huid en slijmvliezen. De werking van de blaasjeswingerd bij jeuk en eczeem is reeds in talrijke klinische studies aangetoond. Of het nu gaat om chronische huidveranderingen zoals neurodermitis of psoriasis, het helpt ook bij allergische reacties of ontstekingen veroorzaakt door bijvoorbeeld geneesmiddelen of chemische irriterende stoffen. Het hydrateert en geneest ook pijnlijke kloven die bij een zeer droge huid kunnen ontstaan. De blaasjeswingerd wordt ook gebruikt in de Afrikaanse traditionele kruidengeneeskunde bij reumatische ontstekingsziekten of spijsverterings- en luchtwegklachten.

Hier wordt blaasjeswingerd beschouwd als een aanvullend alternatief voor cortisonentherapie. De blaasjeswingerd wordt vaak aangeboden als zalf of crème ter ondersteuning van een dermatologische behandeling met cortison. Het kan echter ook oraal ingenomen worden als thee of homeopathische oertinctuur.

Valkruid - Kruidenencyclopedie